2017. október 21. szombatOrsolya
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Évi 8 000 kivégzés Kínában – a bíróságok szervkereskedelemmel is foglalkoznak?

2006. február 28. 11:51, utolsó frissítés: 12:30

Kínában államtitoknak számít a kivégzések száma, de tudományos körök becslései szerint évente mintegy nyolcezer embert végeznek ki a kelet-ázsiai országban, többet, mint a világ többi részén együttvéve – közölte Liu Zsenven (Liu Renwen), a kínai Társadalomtudományi Akadémia Jogi Intézetének igazgató-helyettese, a halálbüntetés ellenzője.

A kilencvenes évek első felében még nagyobb volt ez a szám, akkoriban meghaladhatta az évi tízezret. Az azóta mutatkozó csökkenésnek az az oka, hogy 1997-ben kivették a lopás és a rablás minősített eseteit a halállal büntethető bűncselekmények közül. Így is megmaradt azonban 68 tényállás a halállal sújthatók között, s ezeknek legalább a fele nem is erőszakos bűncselekmény, hanem például korrupció, sikkasztás vagy egyéb gazdasági bűncselekmény.

Az utóbbi időben még az állami média is beszámolt az igazságszolgáltatás néhány durva és végzetes tévedéséről, amelyek következtében ártatlan embereket végeztek ki. Nemrégiben például történt, hogy a kivégzés után kevéssel élve felbukkant az állítólagos "áldozat", akinek "meggyilkolásáért" kivégezték az elítéltet. Az ilyen tévedésekhez nagyban hozzájárulnak a kínzással kicsikart "beismerő vallomások".

Arra a külföldi kritikára reagálva, hogy az igazságügyi szervek kereskednek a kivégzett személyek szerveivel, Liu professzor kijelentette: a törvény tiltja a kivégzett személyek szerveinek kivételét, ha a halálraítélt nem adta ehhez írásos hozzájárulását. Elismerte azonban, hogy "vannak problémák" e téren a törvény érvényesülésével. Mint mondta, bírói körökből hallotta, hogy egyes bíróságok szoros kapcsolatban állnak a szervekért jó pénzt fizető kórházakkal. Persze az ilyetén szervkereskedelem nem nyíltan történik – tette hozzá. Liu már azt is eredménynek tartaná, ha a kivett szervért kifizetett pénzt legalább a kivégzett személy családja kapná meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS