2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiszta víz Afrikában: a születések száma megugrik, nő az alultápláltság

2006. február 20. 13:00, utolsó frissítés: 13:00

Bár Afrika egyik legnagyobb problémája kétségkívül a tiszta víz elérhetetlensége, egy most megjelent tanulmány a kérdés komplexitására hívja fel a figyelmet: a tiszta víz ugyan nagy előrelépés, de a fertőzések csökkenése további problémákat generál.

Mhairi A. Gibson és Ruth Mace, a Bristoli Egyetem kutatói 1996 és 2000 között vizsgáltak meg közel kétezer háztartást olyan etiópiai falvakban, ahova különféle fejlesztési hozzájárulások révén fúrt kutakat telepítettek.

Vizsgálatuk kimutatta, hogy a gyerekhalálozási arány a várakozásoknak megfelelően felére csökkent, ám érdekes módon az anyák egészségi állapota, valamint alultápláltsága egyáltalán nem mutatott jelentős javulást.

A kutatók így arra a következtetésre jutottak, hogy a fáradságos napi munka alól felszabadulva a nők energiáikat a reprodukcióra fordították. Mivel korábban akár napi hat órát is vándorolniuk kellett igen nagy agyagedényekkel a vállukon, hogy a 30 kilométerre lévő tiszta forráshoz eljussanak, illetve onnan hazaszállítsák az ivóvizet, érthető, hogy szinte minden energiájuk ráment erre a munkára.

A születési arány növekedése azonban Etiópiában további komoly gondokhoz vezethet, amelyek közül kiemelkedik az alultápláltság és ennek következményei. A szűkös forrásokkal rendelkező családok növekvő gyerekszámmal ugyanis továbbra is ugyanannyi élelmet osztanak el egymás között, mint korábban, amikor kevesebb gyerek született, illetve nagyobb volt a gyerekhalandóság. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS