2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb karikatúra-vérdíjat tűztek ki Pakisztánban

2006. február 17. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Pakisztáni szélsőséges muzulmán papok vérdíjat tűztek ki a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák "szerzőjének" fejére pénteken, jóllehet a rajzokat nem egyetlen személy készítette. Az összes imám egyöntetű véleménye, hogy megérdemli a halált az, aki megsérti a prófétát, aki pedig végez a sértegetővel, jutalmat érdemel – érvelt Juszef Kuresi pesavari hitszónok.

A vérdíjat az általa vezetett mecset és vallási iskola 1,5 millió rúpiában (25 ezer dollár) jelölte meg, de közölte, hogy a helyi ékszerészek is összeadnak 1 millió dollárt e célra, ráadásul egy gépkocsit is kap a halálos ítélet végrehajtója.Kuresi nem nevezte meg a rajzolót, amikor a vérdíj hírét bejelentette a mecsetje előtt tüntető mintegy ezer embernek. Az emberek elégettek egy dán zászlót és a dán kormányfőt ábrázoló bábut.

A dán kormányzat pénteken bezáratta pakisztáni nagykövetségét az erőszakba torkolló tüntetések miatt. Az intézkedés ideiglenes, a képviselet munkatársai Pakisztánban maradnak, de nem a nagykövetségen – mondta Koppenhágában akülügyi szóvivő. Tüntetés volt a pénteki ima után Bangladesben is. A fővárosban, Dakkában mintegy 500-an vonultak az utcára, de erőszakos incidensek nem történtek. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS