2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elégették a dán kormányfőt – 50 ezres karikatúra-tüntetés volt Pakisztán fővárosában

2006. február 16. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Közel ötvenezren tüntettek botokat és a zöld zászlókat lengetve csütörtökön a pakisztáni Karacsiban a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzok ellen. A tiltakozás egyes résztvevői elégették a George Bush amerikai elnök és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőt jelképező szalmabábukat. Mások, zöld színű fejkendőt öltve azt kiabálták, hogy "Halál az istenkáromlókra".

A Citibank amerikai pénzintézet és a Siemens német társaság cégjelzéseiket fekete zászlókkal takarták el, és így tett egy keresztény kórház, illetve több mozi is a tüntetők útvonalán. A hatóságok a rend szavatolása érdekében az épületek tetejére és az utak környékére felfegyverzett katonákat vezényeltek.

Munib-ur-Rehman mufti, miközben arra szólította fel a résztvevőket, hogy őrizzék meg a tüntetés békés jellegét, arra szólította fel a pakisztáni hatóságokat, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat azokkal az európai országokkal, ahol a Mohamed-karikatúrák megjelentek. További indítványa az volt, hogy az iszlámábádi vezetés hívja vissza nagyköveteit ezekből az országokból.

Pakisztánban kedden voltak először halálos áldozatai a Nyugat-ellenes megmozdulásoknak: Lahorban két embert lőtt le egy bankot védő biztonsági őr, amikor tüntetők egy csoportja megpróbált behatolni a pénzintézetbe. Egy nappal később, szerdán már három személy halt meg, köztük egy nyolcéves gyermek a megmozdulások során. A szomszédos Afganisztánban eddig legalább tízen meghaltak a tiltakozó akciókban. (mti/reuters/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS