2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Los Angeles ellen is 9/11 típusú támadás készült – legalábbis ezt állítja George Bush

2006. február 10. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

Meghiúsítottak egy a 9/11-es támadásokhoz hasonló, Los Angeles ellen tervezett terrorcselekményt 2002 elején – közölte egy beszédben George Bush Washingtonban. "Tudjuk, hogy Hálid Sejk Mohammed, 9/11 kiagyalója már 2001 októberében elkezdte tervezni egy repülőgép eltérítését, amelynek pilótafülkéjébe a terroristák a cipőjükbe épített robbanószerkezettel fenyegetődzve hatoltak volna be. "

A célpont a los angelesi Library Tower lett volna – az elnök nyelvbotlással a Library helyett Liberty tornyot mondott. Az 1989-ben épült felhőkarcolót rombolják le A Függetlenség napja című 1996-os filmben a földönkívüliek. A merényletterv azért esett kútba, mert 2002 elején letartóztattak egy délkelet-ázsiai terrorista vezetőt.

Bush elmondta, hogy Hálid Sejk arabok helyett délkelet-ázsiai öngyilkos merénylőket akart küldeni, akik kevésbé ébresztettek volna gyanút. Ehhez segítséget kért egy Hambali nevű aktivistától, az al-Kaidával szövetséges Jemaah Islamiyah terrorszervezet egyik vezetőjétől. Hambalit (eredeti neve Riduan Isamuddin) 2003 augusztusában Thaiföldön fogták el a CIA közreműködésével. Hálid Sejket 2003-ban fogták el Pakisztánban.

Hillary Rodham Clinton szenátor előző nap azzal vádolta a republikánus vezetést, hogy ki akarja játszani a terrorfélelem kártyáját az őszi törvényhozási választások megnyerésért. A szenátor Karl Rove elnöki tanácsadó januárban elhangzott beszédére utalt.

A Fehér Ház stratégája ebben azt fejtegette, hogy a Republikánus Párt győzhet, ha kimutatja: a Demokrata Párt aláásta a terrorizmus elleni harcot azzal, hogy megkérdőjelezi az elnök jogát a bírói hozzájárulás nélküli lehallgatások engedélyezésére. Hillary Clinton leszögezte, az ellenzéknek nem kellene félnie attól, hogy kérdőre vonja az elnököt.

"Mióta része az amerikai hazafiságnak az, hogy az ember ki sem nyithatja a száját? Ki magyarázza meg nekem, miért nem fogtuk el még mindig a legfőbb embert Afganisztánban?" – kérdezte Oszama bin Ladenre utalva. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS