2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBC és a Le Monde is lehozta a Mohamed-karikatúrákat

2006. február 03. 12:16, utolsó frissítés: 14:02

A BBC televízió és a Le Monde francia napilap is lehozta azokat a Mohamedet ábrázoló karikatúrákat, melyeket Plantu, a Le Monde és a L' Express híres rajzművésze készített, és melyek eredetileg a Jyllands-Posten című dániai napilap 2005. szeptember 30-án közölt. Az egyik rajzon Mohamed bombára emlékeztető turbánt visel.

A Le Monde vezércikkében ez áll: "Egy muzulmánt megbotránkoztathat egy Mohamedről készült rajz, különösen, ha az rosszindulatú. De egy demokrácia nem hozhat létre gondolatrendőrséget, ha csak lábbal nem tiporja az emberi jogokat" – áll az újság vezércikkében. A harcnak már megvannak áldozatai: a France-Soir párizsi bulvárlap egyiptomi tulajdonosa kirúgta a lap felelős szerkesztőjét a közlés miatt.

Közel-Keleten hatalmas felháborodást keltettek a karikatúrák, lévén, hogy az iszlám tiltja a próféta bármilyen ábrázolását. A tiltakozó közlemények sora, valamint dániai árucikkek bojkottja után mintegy 300 felbőszült indonéz muzulmán Jakartában tört-zúzott abban az épületben, ahol a dán nagykövetség is található. Palesztin fegyveresek bejelentették, hogy bosszúból átkutatják a ciszjordániai Náblusz várost és túszul ejtik az európaiakat. (mti/nol/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS