2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CIA-börtönbotrány: négy hónap múlva lesz kész az EP jelentése

2006. január 26. 16:22, utolsó frissítés: 16:22

Négy hónapja van az első jelentés elkészítésére az Európai Parlament (EP) ma megalakult bizottságának, ami a CIA-börtönbotrányt vizsgálja. A testület elnöke a portugál Carlos Coelho, a jelentés tervezetét az olasz Claudio Fava állítja majd össze. A testület nyílt üléseket fog tartani, zárt ülésre csak akkor kerül sor, ha ezt a személyiségi jogok védelme vagy egy-egy tagország nemzeti érdeke szükségessé teszi.

A testület elsősorban uniós állampolgárok egyéni panaszait kívánja kivizsgálni. Bár a munkaprogram még nem dőlt el, a bizottság felveszi a kapcsolatot az Európa Tanács jelentéstevőjével, a svájci Dick Martyval.

Az EP-tagok "érdeklődését is felkeltette" Marty e héten ismertetett első jelentése, amely szerint titkos fogdákra nincsenek bizonyítékok, de az bebizonyosodott, hogy különböző európai helyszíneken embereket raboltak el, megfosztották őket szabadságuktól, minden joguktól, s titokban elszállították őket olyan helyekre, ahol megkínozták őket.

Az ET-raportőr szerint több száz, a CIA által bérelt repülőjárat számos európai országon keresztülhaladt. Az ET által megjelentetett első információk arra hívják fel a figyelmet, hogy a sajtóértesülések, a különböző országok nemzeti parlamentjeinek a vizsgálatai, illetve a szubjektív beszámolók az egyes személyeket ért üldöztetésekről kirajzolnak egy képet, melynek igazságtartalmát kell az EP-bizottságnak tüzetesen megvizsgálnia – kommentálta a megalakulást a testület egyik magyar tagja, Kósáné Kovács Magda (MSZP). (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS