2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush-ellenes tömegfelvonulással startolt a Szociális Világfórum

2006. január 25. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

Elítélte az USA iraki és afganisztáni beavatkozását és a globális amerikai politikát, továbbá George Busht kárhoztatta és Hugo Chavez baloldali venezuelai elnököt éltette a többezres tömeg kedden Caracasban, Venezuela fővárosában, ahol megkezdődött a 6. Szociális Világfórum.

A rendezvényre a szervezők mintegy 80 ezer embert várnak, köztük több tízezret külföldről. Az első Szociális Világfórumot Brazíliában tartották 2001-ben. A rendezvény rendszerint egybeesik a gazdasági és politikai vezetők részvételével zajló, piacbarát davosi Világgazdasági Fórummal, annak mintegy ellenpólusát képezi.

Idén a Szociális Világfórumot három országban rendezik meg: az első, kisebb összejövetel Maliban hétfőn fejeződött be, a harmadikat pedig két hónap múlva, Pakisztánban tartják.

A caracasi fórum keretében mintegy 2000 különféle esemény lesz ezen a héten, szemináriumok, beszédek, koncertek. Olyan ismert személyiségek fognak felszólalni, mint Eduardo Galeano uruguayi író, az argentin Nobel-békedíjas Adolfo Perez Esquivel és Danielle Mitterrand, a néhai francia elnök, Francois Mitterrand özvegye. Venezuela 3500 katonát és rendőrt mozgósított a nagyszabású rendezvény biztonságának szavatolására. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS