2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korrupció az ENSZ békefenntartói osztályán is

2006. január 24. 13:04, utolsó frissítés: 14:26

Számos szabálytalanságra bukkantak az ENSZ békefenntartással foglalkozó hivatalának beszerzési gyakorlatában, amelyek több tízmillió dolláros többletkiadást okoztak a világszervezetnek és tagállamainak – közölte Christopher Burnham, az ENSZ-főtitkár igazgatási ügyekkel foglalkozó helyettese hétfőn a világszervezet New York-i székhelyén egy belső vizsgálat eredményeire hivatkozva.

A vizsgálat legalább kétszáz indokolatlan, jogtalan kifizetésre derített fényt. Ezek több tízmillió dolláros többletkiadást okozhattak az ENSZ-nek és tagállamainak, illetve hibákhoz vezettek a jövőbeni ENSZ-missziók tervezésében – tette hozzá. A szabálytalanságok miatt nyolc ENSZ-tisztségviselőt felfüggesztenek állásukból.

A világszervezet tekintélyét az elmúlt hónapokban botrányok egész sorozata tépázta meg. Ezek közül a legsúlyosabb az iraki olajat élelmiszerért program körüli visszásságok feltárása volt, amely egyúttal rávilágított az ENSZ irányítási rendszerének súlyos fogyatékosságaira is.

A botrányok során korrupciós esetekre is fény derült. Ezért a tagállamok vezetői tavaly szeptemberi csúcsértekezletükön az ENSZ mélyreható szervezeti és irányítási reformját előirányzó határozatot fogadtak el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS