2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szaddám-per: az új bíró az elgázosított faluból származik

2006. január 23. 18:15, utolsó frissítés: 18:15

Új vezető bírót választott tagjai közül az előző rendszer vezetőinek perében eljáró iraki különleges törvényszék. Az intézményt hétfőtől a kurd Rauf Abder-Rahman vezeti. Erre azért volt szükség, mert a törvényszék által eredetileg választott vezető bíró, Rizgar Mohammed Amin lemondott posztjáról a hónap közepén.

Arra hivatkozott, hogy az iraki kormány síita vezetői nyomást gyakoroltak a bíróságra az október 19-én kezdődött per felgyorsítása érdekében, és azt követelték tőle, hogy ne adjon helyt a volt diktátor és a hét többi vádlott "hosszú tirádáinak".

A most megválasztott Rauf Abder-Rahman annak a kurd falunak, Halabdzsának a szülötte, ahol Szaddám Huszein biztonsági erői a vádak szerint mustárgázt és ideggázt vetettek be 1988-ban a helyi lakosság lázongásának elfojtására, ötezer ember életét oltva ki egy nap alatt.

A jelenlegi perben azonban nem ez a vád tárgya. Ebben az eljárásban egy Dudzsail nevű síita iraki faluban elkövetett 1982-es vérontással, mintegy 140 síita meggyilkolásával vádolják az exdiktátort és volt vezetőtársait. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS