2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikaiak Irakban: hurráoptimizmus, kézi vezérlés, intézményes rasszizmus

2006. január 13. 13:00, utolsó frissítés: 13:00

Erkölcsi fölényérzetet, túlhajtott optimizmust, az eltérő kultúrák iránti érzéketlenséget és fölösleges kézi vezérlést ró fel az Irakban állomásozó amerikai katonák hibájául egy brit dandártábornok, éspedig az amerikai hadsereg lapja, a Military Review legutóbbi számában.

Nigel Aylwin-Foster dandártábornok, az iraki katonai kiképzőprogram volt parancsnokhelyettese cikkében úgy véli, hogy az amerikai tisztek Irakban tanúsított kulturális érzéketlenségének a mértéke intézményes rasszizmussal ér fel, a lakosság jelentős részét elidegenítette és ezzel hozzájárulhattak a lázadás terjedéséhez.

A cikket ismertető sajtóbeszámolók emlékeztetnek rá, hogy a kansasi Fort Leavenworth bázison szerkesztett Military Review az utóbbi két évben több írást is közölt, amelyek keményen bírálják az iraki katonai műveleteket, de egyik sem ütött meg olyan hangot, mint az Egyesült Államok legszorosabb iraki szövetségesének, Nagy-Britanniának a tábornoka.

Aylwin-Foster szerint az amerikai hadsereg tagjai számos jó tulajdonságot mutathatnak fel, mint a hazafiság, kötelességérzet, tehetség, ezeket azonban lenyomja a bürokrácia, a bénítóan hierarchikus és túlzottan központosított alá-fölérendeltségi viszony, s a támadó műveletek elsőbbségébe vetett hit, ami a háborúk államok közötti hagyományos felfogásából táplálkozik, és kevésbé alkalmas gerillák elleni harchoz, amely az erő minimális alkalmazását, viszont annál több türelmet, kulturális érzékenységet követel.

A meg tudjuk csinálni etosza az amerikai katonák között káros hurráoptimizmust gerjeszt, ami a megfelelésvággyal párosulva hátráltatja a helyzet reális megítélését. Az alárendelt tisztek vonakodnak továbbítani a parancsnoki láncon a kedvezőtlen híreket.

David Petraeus vezérőrnagy, a hadsereg oktatási intézményeinek vezetője, aki a felügyeletet gyakorolja a Military Review felett, a cikkről úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet a brit dandártábornok értékelésével, de nagyon jó katonának tartja (Irakban az alárendeltje volt), a nézetei ezért fontosak és azokkal valószínűleg nem áll egyedül.

A cikket ellenpontozza a bevezető és egy lábjegyzet formájában, amelyek jelzik, hogy a dandártábornok véleménye nem tükrözi a brit kormány, a brit hadsereg, az amerikai hadsereg, vagy a Military Review nézeteit.

Kevin Benson ezredes, a hadsereg School of Advanced Military Studies nevű elit oktatási intézményének a vezetője cikkben készül a visszavágásra. Első reakciójában elviselhetetlen brit sznobnak nevezte Nigel Aylwin-Fostert, aki jelenleg Boszniában szolgál. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS