2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tömegszerencsétlenség Mekkában: 300 embert taposhattak halálra a zarándoklaton

2006. január 12. 17:40, utolsó frissítés: 17:44

Háromszáz embert is halálra taposhattak a szaúd-arábiai Mína-völgyben csütörtökön, a mekkai zarándoklat utolsó napján – közölték orvosi források, amelyek korábban több mint száz halálos áldozatról számoltak be. A baleset a Dzsamarat-híd keleti bejáratánál történt, amikor a tömeg a sátánt jelképező oszlopok felé vonult, és sokan összezsúfolódtak.

Manszúr at-Turki vezérőrnagy, a szaúdi belügyminisztérium szóvivője elmondta: a balesetet az okozta, hogy a hídnál egy teherautóról leesett bőröndök, táskák kerültek a zarándokok útjába, akik elbotlottak a csomagokban, majd a mögöttük jövők agyontaposták őket. A szóvivő nem tudta megmondani a halálos áldozatok számát.

A szerencsétlenséget megelőzően már mindenki remélte, hogy nem ismétlődik meg az utóbbi évek tipikus tömegszerencsétlensége, hogy a zarándokok agyontapossák egymást. Az idei mekkai zarándoklaton több mint kétmillió ember vett részt. A sátán megdobálásának szertartása, egyúttal az ötnapos haddzs ma ér véget.

A zarándoklatot már az elején beárnyékolta, hogy egy összeomló mekkai szálloda maga alá temetett 76 embert, valamint a félelem attól, hogy a hatalmas tömegben a Törökországból érkezett zarándokok közvetítésével esetleg madárinfluenza-járvány tör ki. (mti/bbc/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS