2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkéselt nyolc hívőt egy fiatal antiszemita egy moszkvai zsinagógában

2006. január 12. 16:39, utolsó frissítés: 16:39

Nyolc hívőt megkéselt egy moszkvai zsinagógában egy fiatal antiszemita szerda este, köztük egy amerikai, egy izraeli és egy tádzsik állampolgárt is. A húszéves Alekszandr Kopcev a szerda esti ima alatt hatolt be a belvárosi Bolsaja Bronnaja utcában lévő zsinagógába és válogatás nélkül szurkálni kezdte a bennlévőket, négyet súlyosan megsebezve.

Az odasiető Jichak Kogan rabbi szerint a támadó azt kiáltotta, hogy ölni jött a zsinagógába. A rabbinak és fiának végül sikerült legyűrniük őt és összekötözni a kezét, még mielőtt a rendőrök megérkeztek.

Berl Lazar oroszországi főrabbi Jeruzsálemből telefonon első felháborodásában így nyilatkozott: "Oroszországot barna pestis borítja el. Össze kell fognunk ezzel a pusztító jelenséggel szemben. Ahol a fasizmus eszméit propagálják, ott azok végül óhatatlanul valósággá válnak, ahogyan ez most Moszkvában történt" – mondta.

Az izraeli nagykövetség az orosz külügyminisztériumhoz fordult, erélyes intézkedéseket követelve az antiszemita megnyilvánulások elleni harcban. Kogan rabbi megjegyezte, hogy az utóbbi időben fokozott veszélyre utaló jeleket tapasztaltak a zsinagóga körül, s ezért a rendőrséghez és a biztonsági szolgálathoz fordultak. Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész bejelentette, hogy személyes ellenőrzése alá vonta a nyomozást.

A belvárosi zsinagógát – ahol a lubavicsi hászid közösség élénk szociális tevékenységet folytat – 1999-ben már érte egy pokolgépes támadás. A 19. századi épületet azóta renoválták. Egy évvel ezelőtt az észak-moszkvai Marjinaja ligeti zsinagóga közelében vert össze fél tucat antiszemita fiatal egy rabbit. (mti/taszsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS