2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Távoznak az izraeli kormányból a Likud miniszterei?

2006. január 12. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

Vasárnap saját döntésük alapján távoznak az izraeli kormányból a jobboldali Likud miniszterei – jelentette az izraeli közszolgálati és katonai rádió.

Benjamin Netanjahu volt kormányfő, a Likud elnöke szerdán arra utasította a párt négy kormánytagját, Szilvan Salom külügy-, Limor Livnat oktatási, Jiszrael Kac mezőgazdasági, illetve Dan Naveh egészségügyi minisztert, hogy csütörtökön nyújtsák be lemondásukat a súlyosan beteg Ariel Saron miniszterelnököt helyettesítő Ehud Olmertnek.

Sajtóértesülések szerint azonban a négy miniszter megmakacsolta magát, és ellenáll a pártelnök utasításának, különös tekintettel arra, hogy Netanjahu előzőleg nem konzultált velük erről a szándékáról. A párt alapszabálya szerint Netanjahunak nincs joga arra, hogy a minisztereket lemondásra kényszerítse.

A Likud minisztereinek kiválását már korábbra tervezték, Saron agyvérzése miatt azonban elhalasztották. A korábbi koalíciós partner, a baloldali Munkapárt miniszterei már kiváltak a kormányból.

Saron a múlt év végén hagyta el a Likudot, amelynek társalapítója volt, s egy új centrista pártot hozott létre Kadima (Előre) néven. A miniszterelnök súlyos betegsége ellenére a Kadima továbbra is a legnépszerűbb párt Izraelben, s a közvélemény-kutatások szerint a március 28-ra kitűzött, előre hozott parlamenti választások fölényes győztese lesz. A felmérések szerint a második helyen a Munkapárt áll, míg a három párt közül a legkevesebb mandátumot a Likudnak jósolják. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS