2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Muszáj összehozni az EU-alkotmányt a további bővítés miatt"

2006. január 12. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

Az EP alkotmányügyi bizottságának tagjai Románia és Bulgária EU-csatlakozása után leállítanák a bővítési folyamatot, ha nem sikerülne tető alá hozni a közös európai alkotmányt. Hogy ez utóbbi mégis sikerüljön, az EP nyilvános fórumok szervezésével újraindítaná az alkotmányozást.

Az európai alkotmányról tartott 2005. május 29-ei francia, illetve június 1-jei holland népszavazás sikertelenségét követően a 2005. júniusi EU-csúcs úgy döntött, „mérlegelési időszak” következik 2006 első félévéig. Az EU jövőjéről folytatandó vita kapcsán Andrew Duff (liberális, brit) és Johannes Voggenhuber (zöldpárti, német) EP-képviselő készített saját kezdeményezésű jelentést.

A szöveg szerint az EP kéri, „tegyenek meg minden erőfeszítést annak biztosítására, hogy az alkotmány 2009 során lépjen érvénybe”. A képviselők úgy vélték, „alkotmányos rendezés nélkül az unió nem várhatja el állampolgárai támogatását, nem lesz képes fenntartani az integráció lendületét és hiteles partnerré válni a világ ügyeiben”.

A jelentés szerint „Bulgária és Románia csatlakozása után nem lehetséges az unió további bővítése a nizzai szerződés alapján”. A szakbizottság „elutasítja egy néhány tagállam által létrehozandó «mag» létrehozását az alkotmányos folyamat lezárultáig; helytelenít minden, az egyes országoknak az EU rendszerén kívüli együttműködésére irányuló javaslatot”.

A képviselők azt szeretnék, hogy „legkésőbb 2007 második felében vonják le a mérlegelés időszakának következtetéseit, és szülessen egyértelmű döntés arról, hogyan kellene továbblépni az alkotmányt létrehozó szerződéssel kapcsolatban”. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS