2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszélyben forog II. János Pál merénylőjének élete?

2006. január 12. 11:51, utolsó frissítés: 11:51

Kiengedték csütörtökön reggel isztambuli börtönéből Mehmet Ali Agcát, II. János Pál pápa merénylőjét. Agca 19 évet töltött olasz börtönökben. Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök 2000 június elején kegyelmezett meg neki a néhai pápa kérésére. Törökországnak június 14-én adták ki, ahol 1980-ban távollétében halálra ítélték egy török újságíró 1977-es meggyilkolásáért, majd az ítéletet szabadságvesztésre enyhítették.

Egy török bíróság a múlt héten döntött Agca feltételes szabadlábra helyezéséről, arra hivatkozva, hogy letöltötte a rá kiszabott börtönbüntetést. Eközben a merénylet ügyében nyomozó olasz vizsgálóbíró szerdán felszólította Törökországot, védelmezze Agcát, mert élete veszélyben forog a birtokában lévő titkok miatt.

Ferdinando Imposimato bíró meg van győződve arról, hogy a KGB állt a lengyel pápa elleni merénylet mögött, és a titkosszolgálat azóta is takargatja az igazságot. A volt vizsgálóbíró szerint világosak voltak a gyilkosság okai és a megrendelői is: "a KGB, a bolgárok, a török Szürke Farkasok és a török maffia".

A Szürke Farkasok szélsőjobboldali török csoportnak Agca is tagja volt az 1970-es években. Imposimato szerint az igazság a gyilkossági kísérletről azért nem került napvilágra, mivel a volt kelet tömb titkosszolgálatai "továbbra is erősek". (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS