2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vajdaságban 12 személy kért nemzeti vízumot, Erdélyben senki – de több százan érdeklődnek

2006. január 12. 11:10, utolsó frissítés: 11:24

Több százan érdeklődtek eddig a magyar "nemzeti vízum" megszerzésének módjáról az érintett országokban lévő magyar konzulátusokon, de kevesen nyújtottak be igénylést.

Január 2. óta több százan érdeklődtek személyesen és telefonon az új vízum megszerzésének feltételeiről az ungvári magyar főkonzulátuson. Magyarországi hatóság által hitelesített meghívólevéllel alátámasztott vízumkérelmet már nyújtottak be itt, de még nem lehet teljes képet alkotni a vízummal kapcsolatos kárpátaljai igényekről: ehhez el kell telnie egy-két hónapnak.

A szabadkai főkonzulátus vezetője azt közölte, január 2-ától eddig mintegy 350-en érdeklődtek a nemzeti vízum iránt, és 12-en adtak be kiadása iránti kérelmet. A főkonzulátus munkatársai december folyamán több ízben tartottak tájékoztató előadásokat különféle lakossági fórumokon, akkor meglehetősen nagy volt az érdeklődés; ehhez képest most a vártnál kisebb – mondja a főkonzul.

A belgrádi konzulátus vezetője arról számolt be, hogy ott senki sem kérelmezte még a nemzeti vízumot, eddig csak érdeklődők jelentkeztek.

A kolozsvári főkonzulátuson és a bukaresti konzulátuson is csak a szükséges dokumentumok beszerzésével kapcsolatban kértek eddig felvilágosítást. Cseh Áron kolozsvári főkonzul közölte, eddig mérsékelt volt az érdeklődés, kevesebb mint százan kértek felvilágosítást a nemzeti vízumról.

Hodicska Tibor bukaresti főkonzul közlése szerint volt érdeklődés az új vízum iránt, ott is felvilágosítást adtak az érdeklődőknek. A zágrábi magyar konzulátuson egyáltalán nem jelentkezett eddig érdeklődő, az eszéki főkonzulátuson is mindössze egyetlen igénylő akadt – tájékoztat a zágrábi konzulátus és az eszéki főkonzulátus illetékese. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS