2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olcsul a kőolaj – egyelőre bőségesnek tűnik az ellátás

2006. január 10. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

Az enyhe észak-amerikai időjárás miatt kedden a kőolaj ára a szabadpiacon folytatta a hétfőn kezdett lejtmenetet. Az ellátás egyelőre bőségesnek tűnik. Kereskedők már az orosz-ukrán gázárvita múlt heti lezárása óta számítottak valamennyi korrekcióra lefelé, de az olcsóbbodást késleltette a Shell rotterdami üzemében történt leállás.

Hosszabb távon támogatja az árakat, hogy az amerikai finomítókban tavasszal nagy karbantartások kezdődnek. Továbbra is hat az a kilátás is, hogy az OPEC a második negyedévre valószínűleg napi egymillió hordóval csökkenti a termelését, és fenntartják az idegességet a közel-keleti fejlemények is, egyebek közt Irán megerősített atomipari tervei és az izraeli miniszterelnök válságos állapota.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, februári határidőre kedd reggel hordónként (159 liter) 63,07 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 43 centtel olcsóbb a hétfői New York-i zárónál.

Hajnalban előbb 27 centtel, majd 32 centtel volt olcsóbb a hétfői NYMEX-zárónál. Hétfőn hordónként 63,50 dolláron zárt a NYMEX-en, 71 centtel olcsóbban, mint múlt pénteken. Akkor 1,42 dollárral drágult, csütörtökön 63 centtel olcsóbbodott, múlt szerdán 28 centtel drágult a WTI-könnyűolaj. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS