2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csütörtökön szabadlábra helyezik II. János Pál merénylőjét

2006. január 09. 16:16, utolsó frissítés: 16:16

Várhatóan csütörtökön hagyja el a börtönt Mehmet Ali Agca, aki 25 évvel ezelőtt merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen. A török származású férfi életveszélyesen megsebesítette a katolikus egyházfőt – tettének indítékait és hátterét mindmáig homály fedi. Ügyvédje szerint a ma 48 éves merénylő jó magaviseletével érdemelte ki a feltételes szabadlábra helyezését.

Az 1981. május 13-án, a római Szent Péter téren elkövetett merénylet után az olasz hatóságok nyomban őrizetbe vették Agcát és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 2000-ben azonban Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök kegyelmet adott Agcának. A merénylőt ekkor átszállították a hazájába, ahol egy török bíróság – egy újságíró meggyilkolásáért – újabb börtönbüntetést szabott ki rá.

A merényletben súlyosan megsebesült II. János Pál már napokkal a bűntény után megbocsátott merénylőjének, majd 1983 decemberében fölkereste Agcát a római Rebibbia börtönben. A merénylet hátterére a mai napig nem sikerült fényt deríteni. A római tárgyaláson Agca ellentmondásokba keveredett. Eleinte segítőkről, összeesküvésről beszélt, később viszont azt hangoztatta, hogy társak nélkül, egyedül tervezte meg és hajtotta végre a merényletet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS