2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A svájci hírszerzés európai titkos CIA-fogdákról fogott el egy faxot

2006. január 09. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

Egy állítólag a svájci titkosszolgálat által elfogott faxüzenet bizonyítja, hogy az Egyesült Államok hírszerző ügynöksége titkos fogdákat tartott fenn Európában – állítja a svájci bulvárlap, a Ringier kiadásában megjelenő Blick.

A zürichi SonntagsBlick vasárnap megjelent cikke szerint a svájci hírszerzés berni lehallgató központja az Onyx műholdas rendszerrel fogott el november 15-én egy faxot, melyet Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszternek küldött hazája londoni nagykövetsége.

Az üzenetben többek között az állt: a diplomáciai képviselet "saját forrásokból úgy értesült, hogy csakugyan kihallgattak 23 iraki és afgán állampolgárt a Konstanca város mellett található Mihail Kogălniceanu támaszponton".

A bulvárlap a svájci védelmi minisztérium egyik titkos jelentésére hivatkozik, melyben az újság állítása szerint az áll: egyiptomi illetékesek úgy tudják, hasonló kihallgató központok működnek Ukrajnában, Koszovóban, Macedóniában és Bulgáriában is. A védelmi tárca nem kommentálta a cikket – a szóvivő csak annyit közölt, vizsgálják, miként került az üzenet tartalma az újsághoz.

Manfred Nowak bécsi jogprofesszor, az ENSZ kínzási kérdésekben illetékes jelentéstevője a svájci hetilapban úgy vélekedett: a telefax "újabb fontos bizonyítéka annak, hogy a korábbi vádak (a titkos fogdákról és a kínzásokról) nem légből kapottak. Az Európa Tanács megbízottja, Dick Marty svájci parlamenti képviselő szerint "ha a fax valódi, az újból alátámasztaná azt, amit eddig is feltételeztünk".

A román védelmi tárca szóvivője, Cristinel Ghica ismételten cáfolta a CIA-fogdák létét. A Kogălniceanu-támaszpont egyik tisztje úgy nyilatkozott: 1995 óta dolgozik a bázison, és nem tud semmiféle ilyen CIA-műveletről. Az illetékes hozzátette: a támaszponton bárki vizsgálódhat. Az amerikai ABC tévécsatorna decemberben azt állította: az al-Kaida 11 tagját Kelet-Európából Észak-Afrikába szállították, röviddel Condoleezza Rice európai körútja előtt. (mti/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS