2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vajdaság: megszavazva a szabadkai magyar tanítóképző

2005. december 28. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Elhárult minden jogi akadálya annak, hogy az Újvidéki Egyetemen belül megkezdhesse működését a magyar nyelvű tanítóképző kar. Az Újvidéki Egyetem tanácsa 26 szavazattal egy ellenében elfogadta a tanulmányi és tudományos tanács javaslatát, hogy az egyetemen belül megalakuljon a szabadkai magyar tanítóképző kar – jelenti az MTI tudósítója.

Az észak-bácskai városban jelenleg is működik a zombori tanítóképző főiskola kihelyezett magyar nyelvű tagozata: az elképzelések szerint ebből nő ki az önálló tanítóképző kar.
Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke elmondta: az egyetemi tanács döntése után egészen biztos, hogy a jövő tanévtől megkezdi működését Szabadkán a magyar tanítóképző.

Ezentúl már csak csupán "technikai", belső szervezési és nem jogi lépésekre van szükség: az új tanintézetnek át kell vennie a zombori tanítóképző kihelyezett tagozatának tanárait, diákjait és taneszközeit, ki kell dolgoznia a tantervet.

Az MNT elnöke emlékeztetett arra, hogy a szabadkai önkormányzat új épületet kínált fel a majdani tanintézetnek. Józsa szerint mivel az MNT hatáskörébe az oktatási érdekképviselet is beletartozik, ezért a nemzeti tanács is "besegít" majd az átszervezésnél az Újvidéki Egyetemnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS