2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szélütést szenvedett Saron, de már tréfálkozik

2005. december 19. 12:50, utolsó frissítés: 12:50

Javult az enyhe szélütést szenvedett Ariel Saron izraeli kormányfő állapota, és várhatóan a nap folyamán nyilatkozatot tesz közzé – jelentette be ma a miniszterelnök kabinetfőnöke. Ilan Cohen szerint Saron már sétálgat, tréfálkozik az orvosokkal. A hétfői vizsgálatok után döntenek orvosai arról, hogy kiengedik-e őt a jeruzsálemi Hadassza kórházból, ahová vasárnap este szállították be.

A szélütés után Saronnak némileg problémát okozott a beszéd, de hétfő reggelre már semmilyen külső jele nem volt az agyvérzésnek, mozgásában sem volt szüksége a miniszterelnöknek segítségre – mondta az izraeli katonai rádiónak Iszrael Maimon, a kormány titkára és leszögezte: nincs szükség arra, hogy ügyvezető kormányfőt nevezzenek ki.

Amennyiben Saron nem lenne képes ellátni hivatalát, Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes venné át funkcióját. Az izraeli törvények értelmében ha a kormányfő akadályoztatása meghaladja a 100 napot, a 101. napon választásokat kell tartani.

Az előrehozott parlamenti választásokat egyébként március 28-án, vagyis 99 nap múlva tartják. Ezen Saron már új pártjával, a Kadimával (Előre) vesz részt. A közvélemény-kutatások szerint az új formáció toronymagasan nyerné a választásokat, de mivel kifejezetten Saron személyére épül, az ő betegsége rányomná a bélyegét a párt jövőjére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS