2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jóváhagyta a cseh alsóház az egyneműek együttélését

2005. december 16. 16:13, utolsó frissítés: 16:13

Csehország rövidesen várhatóan felsorakozik azon államok közé, amelyek lehetővé teszik az egyneműek hivatalosan bejegyzett együttélését; az ehhez szükséges törvényjavaslatot pénteken hagyta jóvá a cseh képviselőház. A javaslatot – amelyet az alsóház ötödik próbálkozásra fogadott el –, még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A felsőházban a Polgári Demokratikus Pártnak van a legtöbb szenátora. A párt képviselőinek többsége pénteken a törvényjavaslat ellen szavazott. A törvényjavaslat szerint az egynemű, hivatalosan együtt élő partnerek viszonya a személyi okmányokban is be lenne jegyezve.

A partnerek betegség esetén olyan információkra jogosultak a másikról, mint a házastársak, s lehetőségük van egymás után örökölni is. Kötelességük a másikról gondoskodni, de a javaslat szerint gyermeket nem fogadhatnak örökbe.

Az egyneműek partnerkapcsolatát törvényesítő normát az egyházak és a kereszténydemokrata párt határozottan elutasítják. A legfőbb érv az, hogy egy ilyen kapcsolat törvényesítése gyengítheti a hagyományos családot. Európában jelenleg 11 ország szabályozza törvény által a hivatalosan bejegyezett egyneműek együttélését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS