2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtalálták a szrebrenicai népirtás felelősét?

2005. december 13. 10:41, utolsó frissítés: 10:41

Belgrádi lapértesülés szerint a szerb hatóságok megtalálták a szrebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladics rejtekhelyét, és a tábornok még az idén a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönében lesz.

A legolvasottabb szerbiai napilap, a Vecsernye Novoszti a szerb kormányból származó "jól értesült forrásokra" hivatkozva úgy tudja, hogy megtalálták Mladic rejtekhelyét, és napok kérdése kiadatása Hágának. A tábornokot nem fogják el a december 15-ei határidőig – Carla Del Ponte hágai főügyész aznap tesz jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt Belgrád együttműködési készségéről –, de Mladics még az idén a scheveningeni börtönben lesz.

A Novoszti úgy fogalmaz, hogy Ante Gotovina horvát feltételezett háborús bűnös elfogása és a Mladics-dosszié hiányzó oldalainak átadása Hágának csak "elöljárója" volt annak, ami az elkövetkező napokban történni fog.

A Mladics hollétével és felkutatásával kapcsolatos lapértesüléseket érdemes mindig némi fenntartással kezelni. A szarajevói és belgrádi sajtóban időről időre felbukkannak hasonló, mindig névtelen forrásokra hivatkozó hírek Mladics, illetve "bűntársa", Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök várható elfogásáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS