2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

50 autót gyújtottak fel: zavargások a párizsi külvárosokban

2005. november 02. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Párizs négy külvárosára terjedtek ki szerdára virradóra az előző napokban még csak egy elővárost érintő zavargások, amelynek kisebb csoportokba tömörült résztvevői ezúttal több mint félszáz autót gyújtottak fel.

A zavargások csütörtök este kezdődtek a 28 ezres lélekszámú, többségében afrikai bevándorlók által lakott Clicy-sous-Bois-ban azután, hogy a rendőrség által betörés miatt üldözött fiatalokat halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek.

Szombat estére a helybéliek néma tüntetését követően bizonyos mértékben csillapodott a helyzet, de vasárnap ismeretlen tettesek könnygázgránátot dobtak a helyi mecsetbe, és ez ismét elszabadította az indulatokat.

A belpolitikai vita nem maradt el. Az esélyegyenlőségi miniszter, Azouz Begag nyíltan kritizálta minisztertársát, Sarkozy-t, mert az „söpredéknek” nevezte a tüntető fiatalokat. A belügyminiszter válasza gyors volt: „Én nevén nevezem a dolgokat. Amikor valaki rendőrökre lövöldözik, az nem egyszerű „fiatal”, hanem bűnöző.”

A főként afrikaiak lakta keleti külvárosban kitört zavargások kirobbanásában központi szerepe volt a fiatalok elégedetlenségnek. Ők ugyanis naponta szembesülnek a munkakeresés nehézségeivel és a francia társadalom elutasításával. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS