2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népirtásban való részvétellel vádolnak egy katolikus papot

2005. november 02. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

Népirtásban való részvétellel vádolnak egy katolikus papot az ENSZ Nemzetközi Törvényszék előtt. A vád szerint Athanase Seromba atya 1994-ben Ruandában négyrendbeli népirtásban és emberiség elleni bűntettek végrehajtásában bűnös, amelyet akkor követtek el, amikor Hutu szélsőségesek meggyilkoltak közel egymilliót Tuszit és mérsékelt Hutut.

A keresztény egyház szerepe a ruandai népirtásban még most is vitatott. A katolikus hierarchia néhány képviselője közeli kapcsolatokat ápolt szélsőséges hutu politikusokkal, és mind katolikus, mind református papokat vádolnak azzal, hogy segítették a hutu milíciák hadjáratát a tuszik megsemmítésére.

Az ügyészek szerint Seromba atya áll az egyik legborzalmasabb bűntény hátterében, amelyet Nyange faluban követtek el. A katolikus papot azzal vádolják, hogy először menedéket ígért kétezer embernek a templomában, majd fizetett azért, hogy két bulldózer ledöntse az épületet, a bezárt menekülőkkel együtt.

Seromba ártatlannak vallja magát az összes ellene felhozott vádpontban, és bár a védői szerint a pap jelen volt a vérontás helyszínén, nem tudott semmit tenni az eset megakadályozására. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS