2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megfenyegették a Hariri-gyilkosságot kivizsgáló bizottságot

2005. október 26. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

Az Egyesült Államok és Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára készített egy határozattervezetet, amely szankciókkal fenyegeti Szíriát, ha az nem működik együtt kellően a korábbi libanoni kormányfő, Rafik Hariri februári megölése ügyében indított vizsgálatban.

Egy négy hónapja kezdődött ENSZ-vizsgálat nemrég arra a megállapításra jutott, hogy Hariri megöléséről szóló döntés nem születhetett meg a szíriai biztonsági szervek jóváhagyása nélkül. Szíria tagadja ezt, és állítja, hogy a bírálatokkal ellentétben együttműködött a külföldi vizsgálókkal.

Közben kiderült, hogy a Hariri-gyilkosság ügyében vizsgálódó bizottságot megfenyegették. Detlev Mehlis német bíró, a testület elnöke nem részletezte, hogy mikor és kitől kapott fenyegetéseket a bizottság.

Egyelőre az sem ismeretes, hogy az ENSZ-szakembereket Mehlis csütörtökön közzétett jelentése előtt vagy az után fenyegették meg. Mindenestre a német bíró a BT előtt úgy fogalmazott: a fenyegetéseket úgy ítélték meg, hogy azokat komolyan kell venni a bizottsági tagok biztonsága szempontjából. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS