2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötelező a választási részvétel Argentínában: győzött az elnök pártja a voksoláson

2005. október 24. 14:23, utolsó frissítés: 15:23

Az urnák lezárása utáni első közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy nagy valószínűséggel a jelenleg is kormányzó elnök, a peronista Néstor Kirchner pártja lesz a győztese az argentínai választásokon. A szavazók tegnap 127 parlamenti képviselőt, 23 szenátort, számos parlamenti tartomány-képviselőt, polgármestert és városi tanácsost választottak.

Az argentínai first lady, Cristina Fernández de Kirchner szenátori tisztséget nyert 44,7%-kal Buenos Aires tartományban, miközben ellenfele, a jobbközép vezetője, Mauricio Macri, a szavazatok 34,6%-val képviselő lesz.

A részvételi arány a 24 választókerületben nem haladta meg a 80%-ot, noha Argentínában a 26 millió választókorúnak kötelező szavazni. A törvényhozás pénzbírságot helyez kilátásba, de egyszersmind tiltja bírósági eljárást indítani azok ellen, akik nem vesznek részt a választásokon; ez az intézkedés azonban nem bizonyult elégségesnek sok ezer választóköteles argentin meggyőzésére.

A választáson résztvevők száma hasonló, mint 2003 áprilisában (78%), amikor a hatalmas szociális és gazdasági krízis, pénzügyi összeomlás után választott elnököt az ország. (el país)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS