2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Libanoni-szíriai összeesküvés okozta Haríri vesztét

2005. október 21. 10:26, utolsó frissítés: 10:26

"Egybehangzó bizonyítékok" vannak a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásában való libanoni és szíriai részvételre – közölte jelentésében Detlev Mehlis német ügyész, a Haríri-gyilkosságot vizsgáló ENSZ-bizottság vezetője.

A jelentés szerint a gyilkosságnak feltehetően politikai indítéka volt. A bizottság közölte: az eddig feltárt tények szerint a teherautóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletet, amely Harírin kívül 20 másik embert ölt meg Bejrútban február 14-én, "rendkívül szervezett, jelentős forrásokkal és képességekkel rendelkező" csoport követte el. A terrorcselekményt hónapokon át készítették elő.

Ezért nehéz elképzelni, hogy a szíriai és a libanoni titkosszolgálatoknak ne lett volna róla tudomása. A Haríri meggyilkolásával kapcsolatos döntés "nem születhetett meg magas rangú szíriai biztonsági illetékesek jóváhagyása nélkül, és nem lehetett volna megszervezni a libanoni biztonsági szolgálatok vezetőivel való összejátszás nélkül" – áll a dokumentumban.

Damaszkusz tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, amely Szíria-ellenes tüntetéseket robbantott ki Libanonban. A megmozdulások megnőtt a szíriai csapatok kivonását sürgető nemzetközi nyomás, amelyet végül Damaszkusz végre is hajtott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS