2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem viselt fejkendőt, úgyhogy nem alkalmazták a muzulmán nőt

2005. október 18. 13:28, utolsó frissítés: 13:28

Egy Hollandiában élő muzulmán tanárnő azért tett panaszt az Esélyegyenlőségi Bizottságnál, mert elesett egy állástól – szerinte azért, mert nem volt hajlandó muzulmán fejkendőt viselni.

Ez az első ilyen eset a bizottság előtt, amely arra is emlékeztet, hogy a muzulmán öltözetről folyó vitának két oldala is van: vannak olyan muzulmán nők, akik nyugati módon akarnak öltözködni.

Szamira Haddad tanárnő a nagytekintélyű Amszterdami Iszlám Főiskolán keresett állást. Ebben az intézményben azonban a muzulmán tanárnőket fejkendő viselésére kötelezik, miközben a nem muzulmán tanárnők fedetlen fővel dolgozhatnak.

Haddad azt állítja, azért nem kapott meg egy arab nyelvtanári állást, mert a főiskola diszkriminatív módon lép fel a nem muzulmán alkalmazottakkal szemben. A holland törvények kimondják, hogy a vallási intézményekben egyenlő módon kell kezelni az összes alkalmazottat.

Az eddig toleranciájáról ismert Hollandiában egyre hevesebb vita folyik a muzulmán öltözetről. A jobbközép kormány a világ legszigorúbb törvényét készül bevezetni a muzulmán ruha viseléséről és vizsgálatot folytat az ügyben, hogy milyen munkahelyeken és intézményekben kéne betiltani a hagyományos burkát. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS