2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem a fogyasztókat hozzák helyzetbe az EU dömpingellenes intézkedései?

2005. október 07. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Egy dán tanulmány szerint az EU dömpingellenes törvényei ártanak a gazdaságnak, s a fogyasztók kárára védik a nagy termelők érdekeit. Az Európai Bizottság viszont azt mondja: az intézkedések hosszú távon megmentik az európai ipart.

A Világkereskedelmi Szervezet 1994-ben hozta meg dömpingellenes törvényeit annak érdekében, hogy a nemzetközi piacok erősödjenek, ugyanakkor a cégek ne tudják külföldön eladni termékeiket, mint otthon.

Az európai sajtó egész nyáron a kínai textilkvóták ügyével foglalkozott. A WTO szabályai szerint ezeket az állandó kvótákat elvileg meg kellene szüntetni. Közgazdászok tartanak is attól, hogy az EU mesterséges, jogszabályi eszközökkel - a dömpingellenes törvényekkel - tartja távol a külföldi konkurenciát.

Brüsszel az idei év első felében 17 dömpingellenes eljárást indított és 14 alkalommal tett konkrét intézkedést, főleg kínai cipők és műanyag zacskók miatt. A most publikált dán tanulmány szerint az unió központjából "vezérelt" dömpingellenes intézkedések inkább ártanak, mintsem segítenének a helyi közösségek tagjainak, hiszen a döntéshozók egy adott társadalmi közeg helyzetét nem elemzik kellőképpen. (eurohírek)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS