2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzeti megbékélésről szavaznak Algériában

2005. szeptember 29. 10:06, utolsó frissítés: 10:06

Több mint 18 millió algériai jogosult arra, hogy szavazzon holnap a nemzeti megbékélés nevet viselő dokumentumról. Ha azt elfogadják, akkor a hatóságok számára lehetővé válik, hogy szabadon engedjék a legtöbb bebörtönzött militánst és hogy amnesztiát ajánljanak fel azoknak a fegyvereseknek, akik feladják magukat.

Algéria az 1992-es választások után polgárháború-közeli helyzetbe sodródott. A szavazáson ugyanis a keményvonalas Iszlám Megmentés Frontja állt nyerésre, a hadsereg azonban közbeavatkozott és megakadályozta a szervezet győzelmét.

Az iszlamisták ezután felszólították a lakosságot, hogy fogjanak fegyvert. A becslések szerint 150-200 ezer ember halálát okozó erőszakos cselekmények azután kezdtek alábbhagyni, hogy elfogadtak két jogszabályt, amelyek révén amnesztiát kaphattak azok a lázadók, akik feladták a harcot. Mintegy ezer militáns azonban továbbra is hajt végre támadásokat.

A kormány abban bízik, hogy a népszavazás eredményeként végleg rendezni tudják a helyzetet és olyan állami berendezkedést tudnak kialakítani, amely nem iszlámista, de nem is szekuláris. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS