2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Abu Graib: Lynndie Englandot bűnösnek találták

2005. szeptember 27. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

Egy katonai bíróság hét vádpont közül hatban bűnösnek találta az Abu Graib-i börtönbotrány egyik főhősét, Lynndie England amerikai katonanőt. England már másodjára áll hadbíróság előtt, az első tárgyalása során kötött peren kívüli egyezséget ugyanis semmisnek nyilvánították. A 22 éves katonanőt akár 10 évre is ítélhetik.

England a Bagdad melletti Abu Graib börtönben elkövetett visszaélések egyik jelképes figurája, mivel rajta volt azokon a felvételeken, melyek bejárták a világot.

A texasi Fort Hood támaszponton összeült katonai bíróság a vádlottat összeesküvés, négyrendbeli foglyokkal való kíméletlen bánásmód, valamint obszcén cselekmény elkövetésében találta bűnösnek.

Az Abu Graib-i visszaélésekkel kapcsolatban kilenc katonát állítottak hadbíróság elé, közülük kettőt ítéltek el, hatan pedig alkut kötöttek a katonai ügyészséggel. England pere az utolsó ebben a sorban. A bírák elutasították a védelemnek azt az érvelését, hogy a fiatal nő katonatársai, különösen akkori barátja, Charles Graner befolyása alatt állt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS