2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína-EU textiválság: az dönt, mennyi pulóver, nadrág rekedt a vámhatárokon

2005. augusztus 24. 18:23, utolsó frissítés: 18:23

Az uniós-kínai textilválság megoldása kínai kereskedelmi illetékesek szerint elsősorban attól függ, hogy mennyi kínai textiláru rekedt meg az uniós vámhatárokon, ezért a csütörtökön kezdődő EU-kínai rendezési tárgyalásokon az első feladat ennek a mennyiségnek a pontos felbecslése lesz.

Az uniós becslések szerint mintegy 58,6 millió kínai eredetű pulóver, 16,5 millió férfi nadrág és több mint 272 ezer ing bejutását akadályozták meg az európai kikötőkben a hatóságok augusztus 20-án, mivel Brüsszel úgy döntött, nem engedi bejutni a piacra az idei behozatali kvótán felüli kínai textilmennyiséget.

A EU-bizottság június 10-én állapodott meg Kínával az európai textilgyártók nyomására arról, hogy Peking 2007-ig, termékcsoportoktól függően, 8-12,5 százalékos éves növekedési kvóták által behatárolva növelheti csak textiltermékei uniós szállításait.

A kínai szállítások az év eleje óta, vagyis a korábbi rögzített kvóták megszüntetése óta meredek emelkedésnek indultak. Míg néhány EU-ország – Németország, Svédország, Finnország és Hollandia – a kvóták lazítását szeretné, mások – köztük Spanyolország és Olaszország – ezt erősen ellenzik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS