2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két meleg fiatalt akasztottak fel Iránban

2005. augusztus 04. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Világszerte megrökönyödést és tiltakozást váltott ki, hogy az iráni Meshed városban nyilvánosan, a csőcselék ujjongása közepette felakasztottak egy 16 és egy 18 éves fiatalt, akiket már több mint egy éve letartóztattak.

A sária jog halál-büntetést ír elő az azonos neműek szexuális kapcsolatára. A 16 éves Mahmud Aszgarit és a 18 éves Ajaz Marhonit hivatalosan homoszexualitással és egy 13 éves fiú nemi aktusra kényszerítésével vádolták.

Emberi jogi és ellenzéki csoportok szerint könnyen meglehet, hogy egyetlen bűnük a másságuk volt, a nemi erőszak súlyos vádjának felhozása csak a kivégzés igazolására és a közhangulat felkorbácsolására szolgál. A két fiú állítólag nem tudta, hogy "halálos bűnt" követnek el. A július 19-i akasztás előtt mindegyikükre 228 korbácsütést is mértek alkoholfogyasztás és rendbontás címén.

Az iráni törvények alapján lányokat már akár 9 éves koruktól, fiúkat pedig 15 éves koruktól is kivégezhetnek olyan főbenjáró bűncselekmények esetén, mint amilyen a gyilkosság vagy a nemi erőszak. Bizonyos esetekben halállal sújthatnak olyanokat is, akik tiltott szexuális kapcsolatot létesítenek.

A közel-keleti országban tavaly legkevesebb 159 emberen hajtottak végre halálos ítéletet, s idén is már legalább 42 embert végeztek ki. Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint 26 év alatt 4 ezer homoszexuálist végeztek ki Iránban, és 100 ezerre tehető azok a száma, akiket Ajatollah hatalomra kerülése után a klerikális jogalkalmazás nevében halálra ítéltek. (mti/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS