2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltemették Fahd királyt, Szaúd-Arábia uralkodóját

2005. augusztus 02. 18:01, utolsó frissítés: 18:01

Fahd király, Szaúd-Arábia uralkodójának temetése puritán ceremónia közepette zajlott a fővárosban, Rijádban. A halott uralkodóért kedden délután a rijádi nagymecsetben mondtak imát, a muszlim hagyományoknak megfelelő egyszerű szertartás keretében. A gyászszertartás mindössze negyedórán át tartott, ezután az elhunyt Fahd király barna lepelbe csavart holttestét egy mentőautóval átszállították a szaúdi főváros központi temetőjébe, ahol egy egyszerű sírba helyezték.

A sírhanton csupán egy kis sírkő áll majd, mindenféle felirat nélkül, még az elhunyt uralkodó nevét sem tüntetik fel rajta, összhangban az iszlám e királyságban honos, szigorú vahhábita ágának temetkezési hagyományaival.
A nyugati világ képviselőit, köztük Jacques Chirac francia államfőt és Károly brit trónörököst, walesi herceget a temetést követő részvétnyilvánításon fogadta az új király, Abdullah.

Fahd király utódja és féltestvére, Abdullah koronaherceg trónra kerülésével új korszak kezdődik Szaúd-Arábia történetében. Ennek ellenére nagy változások nem várhatók az országban, hiszen Abdullah gyakorlatilag már egy évtizede irányítja az országot, amióta bátyját agyvérzés érte és emiatt megromlott az egészsége. (mti/hirado.hu/bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS