2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezrek tüntettek Prágában a rendőrség által szétvert technofesztivál miatt

2005. augusztus 02. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Súlyos hibának nevezte a hétvégi, nyugat-csehországi technozenei fesztivál szétverését a cseh államfő. Václav Klaus magyarázatot vár a kormánytól arra, hogy a rendőrség miért alkalmazott erőszakot a hétvégi rendezvény résztvevői ellen.

Vacláv Klaus szerint a rohamrendőrség bevetése a fiatalok ellen rossz emlékeket ébreszt, egy olyan államban, mint Csehország. Szombaton ezer rohamrendőr vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel ötezer európai technozene rajongó találkozóját, mert a résztvevők több magántulajdont megsértettek Mlynec falunál. Az akció során több mint nyolcvanan megsérültek.

Teljesen egyértelmű, hogy nem követhető el jogsértés és nem sérthető meg egyetlen magántulajdon sem. Pedig éppen ez történt. Ezért a szervezőket terheli a felelősség - mondta a cseh belügyminiszter, aki szerint a szervezők nem tartották megfelelő módon a kapcsolatot a rendőrséggel.

A brutális rendőrségi beavatkozást követően többezer ember tüntetett a cseh belügyminisztérium épületénél. A megmozduláson részt vett több volt politikai üldözött.

Szvatopluk Karasek parlamenti képviselő a Charta 77 több tagjával együtt az ügy kivizsgálását kövelte a belügyminisztertől, akit arra emlékeztetett, hogy a kommunista múltban őket is bántalmazták zenei ízlésük miatt. A volt ellenzékiek szerint ilyen rendőrségi fellépést követően aligha várható el, hogy az új nemzedékek higgyenek a demokráciában. (hirtv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS