2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vita Orbán egyik tusnádfürdői odamondása miatt

2005. augusztus 02. 12:51, utolsó frissítés: 16:58

Egy levelezőlap visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett tusnádfürdői beszédével – erre szólítja fel Orbán Viktort, a Fidesz elnökét az MSZP országos választmányának elnöke.

Simon Gábor sajtótájékoztatón mutatta be a Tusnádon készült hangfelvételt, melyen a pártelnök ezt mondja: "nekünk egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek".

A választmányi elnök szerint ezt a megjegyzést "csak kódolt zsidózásként lehet értelmezni". A levelezőlap szövege: "Én, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ezúton követem meg mindazokat, akiknek hazafiságát tusnádfürdői beszédemmel kétségbe vontam, akiket kirekesztettem a nemzetből és megbélyegeztem."

Politikusként és zsidó emberként is felháborítónak tartom a szocialisták felvetését, közölte válaszul Fónagy János fideszes képviselő, aki szerint a beszéd fél mondatát nagy rosszindulattal értelmezi az MSZP. Emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kabinet alatt vezették be a holokauszt kötelező oktatását az iskolákban, akkor kezdték meg a holokauszt emlékmúzeum építését, Orbán pedig nemrégiben tett látogatást Izraelben.

A Fidesz elnökére az MTV A szólás szabadsága c. műsora is rákérdezett, hogyan értette a szóban forgó mondatot. Az ellenzéki pártelnök válasza: máskor jobb lesz óvatosabban fogalmaznia, és kijelentette, nem nevezhető demokratának, aki antiszemita. (nol/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS