2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szudán: zavargások az alelnök halála miatt

2005. augusztus 01. 15:14, utolsó frissítés: 16:31

Helikopter-balesetben életét vesztette John Garang szudáni első alelnök. A volt lázadóvezér halála miatt zavargások törtek ki a fővárosban, a hatóságokkal történt összecsapásoknak állítólag halottjai is vannak. A lázadók szerint nem baeleset volt az elnök halála.

John Garang, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) nevű dél-szudáni lázadó szervezet vezetője, aki a 21 éven át tartó polgárháborút lezáró januári békemegállapodás értelmében lett az afrikai ország első alelnöke július 9-én, Ugandából tartott hazafelé vasárnap, amikor gépével elvesztette a kapcsolatot a kartúmi repülőtér.Halálhírére hétfőn zavargások törtek ki Kartúmban, ahol alig egy hónapja egymillióan fogadták hősnek kijáró ünnepléssel.

Szemtanúk szerint több ezer dél-szudáni áramlott a főváros utcáira, rátámadtak szinte mindenkire, aki arab kinézetű volt, üzleteket, gépkocsikat törtek össze, és fosztogattak. Több helyütt lövések is hallatszottak. Más szemtanúk szerint halálos áldozatok is vannak. A ma délelőtti órákban a szudáni elnöki hivatal közleményben erősítette meg Garang halálát. A közlemény szerint Garang halála nem vet véget a szudáni békefolyamatnak. (mti/origo/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS