2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökország aláírta az EU-csatlakozási tárgyalásokhoz szükséges szerződést

2005. augusztus 01. 10:24, utolsó frissítés: 10:24

Az ankarai kormányzat teljesítette azt a feltételt, amelyet az Európai Unió megkövetelt tőle a török EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez: aláírta azt az egyezményt, amely az EU 10 új tagállamára kiterjesztette az 1996 óta érvényben lévő EU-török vámunió érvényét. Az erről szóló dokumentumot Brüsszelben írta alá Törökország és a soros EU-elnök Nagy-Britannia nagykövete. Az ankarai vezetés azonban rögtön külön közleményben szögezte le, hogy a vámunió kiterjesztése nem jelenti a Ciprusi Köztársaság török elismerését.

Ez jogilag igaz, a gyakorlatban viszont - vélte az EU-bizottság egyik szóvivője - mégis jelentős előrelépésről van szó, arról, hogy az ankarai vezetés hivatalosan is belátja: az EU 25 tagállamból, közöttük a Ciprusi Köztársaságból áll. Mint hozzátette: ezzel az aláírással teljesül a török EU-csatlakozási tárgyalások októberi megkezdésének utolsó előfeltétele is.

Bár e tekintetben még lehetnek problémák (több EU-tagállamban a közvélemény, illetve a politikusok nem örülnek a török csatlakozás kilátásának, s a külön közleményben ürügyet találhatnak a tárgyaláskezdés megkérdőjelezésére), a szakértők többsége mégis úgy látja, hogy ezek után a tervezett időben, október 3-án valóban megkezdődhetnek a két fél közötti megbeszélések. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS