2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vették Zambiában a londoni merényletek feltételezhető kulcsfiguráját

2005. július 29. 10:32, utolsó frissítés: 10:32

Őrizetbe vették Zambiában azt a személyt, aki a brit nyomozók gyanúja szerint kulcsszerepet játszott az 56 halálos áldozatot követelő, július 7-i londoni merényletekben. A hatóságok figyelme azért irányult a Haroon Rashid Aswat pakisztáni származású brit állampolgárra, mert a nyomozás során kiderült róla, hogy mintegy húszszor hívta a mobiltelefonján a július 7-i merényletek négy végrehajtója, és Aswat is felhívta néhányszor a későbbi elkövetőket - jelentette zambiai és amerikai illetékesekre hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió. Most tárgyalások folynak, hogy a zambiai hatóságok, a britek vagy az amerikaiak hallgassák-e ki a gyanúsítottat - közölték az amerikai és zambiai illetékesek.

Az Egyesült Államok titkosszolgálatai már régebb óta "vadásztak" Aswatra, mert az amerikai biztonsági szolgálatok gyanúja szerint titkos terroristakiképző tábort akart létesíteni 1999-ben az amerikai Oregon állam területén.

A CNN értesülése szerint az amerikai titkosszolgálatok már régebb óta megfigyelés alatt tartották a Dél-afrikai Köztársaságban az egy ideje ott élő Aswatot: egy hónappal ezelőtt, tehát bő egy héttel a londoni terrorakciók előtt őrizetbe is akarták venni. Puhatolóztak a dél-afrikai hatóságoknál, mit szólnának egy ilyen akcióhoz, de azok a britekhez utasították őket.
A brit hatóságok megtagadták az amerikai kérést, nem adták áldásukat a brit állampolgárságú Aswat őrizetbe vételére - jelentette a CNN. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS