2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán: a baloldal „ráront saját nemzetére”. Az MSZP visszavág

2005. július 25. 16:31, utolsó frissítés: 16:31

Orbán Viktor Fidesz-elnök szombaton Tusványoson tartott beszédében egy ízben így fogalmazott: a magyar baloldal, amikor erre időnként lehetőséget kapott "rárontott saját nemzetére". Mint például Kun Béla és Rákosiék idején, és ha nem is ilyen harcias eszközökkel, de ezt tette a december 5-i népszavazáson.

Lendvai Ildikó vasárnap felszólította Orbán Viktort, hogy vonja vissza a magyar baloldal nemzetellenességére vonatkozó állításait. A szocialisták frakcióvezetője szerint a Fidesz elnökének sikerült beszédét az esztendő legdurvább és leggyávább mondatával emlékezetessé tennie.

Durva és gyáva mondatok. Durva, mert megkérdőjelezi a fél ország hazafiságát, mindazokét, akik nem értettek egyet Orbán Viktor népszavazási álláspontjával. Gyáva, mert mást mond Budapesten szemtől szembe, amikor vitapartnerrel kell szembesülnie, és mást Budapesttől távol, ahol nem kell tartania attól, hogy választ is kap – fogalmazott Lendvai Ildikó.

Hozzátette, hogy Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének megdöbbentő hangvétele túlmutat a napi aktualitásokon, túl ellenzék és kormányoldal szokásos vitáján: a baloldaliak becsületébe gázolva a normális politikai párbeszéd alapfeltételeit kérdőjelezi meg.

Révész Máriusz Fidesz-szóvivő arra hívta fel a figyelmet: az MSZP-nek a térség többi baloldali pártjához hasonlóan nemzeti elkötelezettségű párttá kellene válnia, hogy hatékonyan lehessen fellépni a magyar érdekek képviseletéért szerte a világban.

Révész kifejtette: az MSZP politikusainak venni kellene a bátorságot, hogy személyesen is megnézzék, mi a határon túli magyarok véleménye az MSZP nemzeti elkötelezettségéről.

Az MSZP által oly gyakran hivatkozott RMDSZ-elnök, Markó Béla a tusnádfürdői táborban igen keményen bírálta a Gyurcsány-kormány nemzetpolitikáját – hangoztatta a szóvivő. Révész szerint az MSZP-nek nem magyarázkodni, beszélni és főleg nem vádaskodnia kellene, hanem valódi nemzeti fordulatot végrehajtania, hogy minden párt egységesen tudjon fellépni az igazi autonómiáért, a mindennapos diszkrimináció és az asszimilációs törekvések ellen.

Gedei József, a szocialisták szakpolitikusa viszont kijelentette: az MSZP nemzeti párt, a Fidesz viszont a határokon kívül nem nemzetpolitikát, hanem pártpolitikát csinál. A szocialista országgyűlési képviselő elmondta: ott volt Tusnádfürdőn és hallgatta azokat a nyugat-európai politikusokat, köztük az Európai Parlament külpolitikai bizottságának elnökét, akik arról beszéltek, hogy összefogás nélkül az autonómia kérdésében nem lehet semmit elérni.

A Fidesz azonban nem beszél arról, hogy milyen autonómiát akar, területit, vagy kulturálist, milyen jogokkal, kötelezettségekkel. Nincs konstruktív javaslatuk, csak egyszerűen vádaskodnak – jegyezte meg Gedei.

Az összefogást ássa alá az a nyilatkozat, amely Orbán részéről elhangzott. Nagyon sajnálom, hogy ez így történt, és azt is, hogy elkezdték méregetni, méricskélni, hogy ki nemzeti párt, ki tett többet, ki nem – jelentette a szocialista politikus. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS