2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tévedett a Scotland Yard, de „más is meghalhat”

2005. július 25. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

A brit rendőröknek parancsuk van a feltételezett öngyilkos merénylők megölésére, annak ellenére, hogy a rendőrök tévedésből lelőttek egy ártatlan személyt. Ian Blair, a Scotland Yard főnöke tegnap a Sky News hírtévének nyilatkozva erősítette meg, hogy főbelövésről szól a rendőröknek kiadott utasítás.

"Semmire se jó valakit mellkason lőni, hiszen valószínű, hogy ott tartja a pokolgépet. Nincs értelme máshova lőni, mert ha elesik, működésbe hozza a robbanószerkezetet" – mondta nemzetközi tapasztalatokra is hivatkozva, konkrétan Srí Lanka példáját hozva fel.

A brazil villanyszerelő londoni lelövésére utalva a rendőrfőnök azt mondta, "más is meghalhat", de reményét fejezte ki, hogy a dolog nem ismétlődik meg. "Mindent elkövetünk, hogy a dolgok korrekt módon történjenek, de a döntések szörnyű körülmények között születtek" – tette hozzá.

A nyomozás során a rendőrség összefüggést talált a két héten belüli két merényletsorozat között. A múlt heti terroristák és két július 7-i robbantó, Mohamed Szidik Khán és Sezád Tanvir nemrég ugyanabban a walesi vadvízi evezős táborban tartózkodtak. Elképzelhető, hogy a két akció egy nagyobb, átfogó terv része, amely káoszba akarja sodorni a fővárost. Ezt a feltételezést megerősíti az MI5 nemzetbiztonsági hivatal figyelmeztetése Tony Blair felé, hogy az al-Kaida öngyilkos merényleteinek veszélye legalább a következő öt évben fennmarad. (mti/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS