2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Martonyi János: a területi autonómia lehetőség Európa számára

2005. július 22. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

A polgári kormány exkülügyminisztere szerint a nemzeti kisebbségekről szóló európai vita nagyrészt a múltról és nem a jövőről szól. A tusnádi szabadegyetemen tartott mai előadásában, Martonyi azt mondta:

“Európának el kell fogadnia a nemzeti közösségeket. Ha ezt össze tudja kapcsolni a helyi önkormányzatok erősítésével, a decentralizációval, szubszidialitással, akkor egyetlen egy dologhoz jutunk: ez a helyi homogén közösségek területi autonómiája.

Európa számára ez az a nagy lehetőség, amely a következő 50 év eurointegrációs folyamatát pozitívan tudná befolyásolni. Ez lenne az a magyar hozzájárulás, ami egy új lendületet tudna adni az európai integráció fejlődésének is.

Ha Európa be tudná fogadni a területi autonómia gondolatát, akkor ki tudna lépni abból az értelmetlen vitából, hogy federális modellre, szupranacionális Európára vagy a tagállamok nemzetállami Európájára van szükségünk. Ez egy hamis vita, ami a múltról szól. A jövőről az szól, hogy el akarom-e fogadni a nemzeti közösségeket államhatártól függetlenül, vagy sem, hogy le akarom-e valóban építeni az államhatárokat” – foglalta össze álláspontját a diplomata. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS