2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Schöpflin: kizárólag politikai kritériumok alapján Új-Zéland is tagja lehetne az EU-nak

2005. július 22. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Különféle félelmekkel magyarázta Schöpflin György politológus, a Fidesz európa parlamenti (EP) képviselője az alkotmányos népszavazás kudarcát Franciaországban és Hollandiában. A bolognai egyetem tanára szerint egyrészt a francia nemzeti tudattal van probléma, illetve a hollandok esetében arról van szó, hogy a kisállamok rendszerint tartanak a nagyok beavatkozásától.

– A franciák és a hollandok, úgy tűnik, másfajta Európát akarnak, és ennek az angolok rettenetesen örülnek. Viszont a népszavazás óta négy állam ratifikálta az állítólag halott európai alkotmányt. Ha az alaptörvényt 15-20 tagállam elfogadja, akkor 2007-08-ban ezt a két országot is meg lehet kérni, gondolja át még egyszer – fejtegette a szakértő.

Schöpflin szerint újra kell legitimálni az integrációt, amellyel az a gond, hogy ha az új tagállam felvételénél csak politikai kritériumokat alkalmazunk, akkor elvileg sokkal indokoltabb volna Új-Zélandot befogadni, mint Törökországot. Hol húzódnak Európa határai? – ez Schöpflin kérdése, aki nagyon valószínűnek tartja, hogy valamely tagállam a török csatlakozást megvétózza.

– Valószínűleg igen rossz lesz a szokásos októberi bizonyítvány, melyet Románia kap az Európai Bizottságtól – mondta a politológus, aki 2007 helyett inkább 2008-at tartja valószínűbb csatlakozási dátumnak, de még ez is bizonytalan. - Nem tartom kizártnak, hogy egyik-másik tagállam nem fogja ratifikálni az ország csatlakozási szerződését - mondta.

Mindenesetre Romániának elemi érdeke szigorúan betartani az uniós követelményeket, például a tulajdonjog terén – magyarázta Schöpflin. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS