2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gál Kinga: Románia EU-csatlakozása befejezett tény

2005. július 20. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

– Sem az euró bevezetésekor, sem az állam jogköreinek Brüsszelre való átruházásakor nem kérdezték meg az EU polgárait. Az alkotmányról szóló népszavazás volt az első alkalom a véleménynyilvánításra. A negatív eredményt ezért nem tartom annyira tragikusnak: ez figyelmeztetés volt – magyarázta Gál Kinga, az Európai Parlament fideszes-néppárti képviselője Tusványoson.

Az EU mindenki számára lehetőségeket ad: ez Románia esetében a modernizációról szól. Ez hihetetlenül fájdalmas megoldás, de a csatlakozási kényszeren kívül nincs olyan erő, amely ezt az országból kikényszeríthetné – mondta a politikus, hozzátéve, hogy ennek a folyamatnak az erdélyi magyarok is alanyai kell legyenek.

Ennek kapcsán újra kell gondolni a romániai fejlesztési régiók határait – tért át a konkrétumokra Gál – hogy például Székelyföld lehívhassa az uniós fejlesztési pénzeket.

A csatlakozás után át kell gondolni a Románia és Magyarország közti megállapodásokat: – Én hozzányúlnék az alapszerződéshez is, hogy az jövőképet adhasson az erdélyi magyaroknak – jelentette ki Gál Kinga. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS