2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Németh: mielőbb csatlakozni kéne a schengeni egyezményhez

2005. július 20. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

– Nem a magyar-magyar kapcsolattartás ellehetetlenítésére találták ki a schengeni egyezményt, hanem ez a megállapodás az EU egyik legnagyobb vívmánya. Az egyezmény a belső határok lebontása érdekében rajzolja ki ilyen határozottan az unió kontúrjait – fejtegette Németh Zsolt, az Orbán-kormány volt külügyi államtitkára Tusnádon, a 16. nyári szabadegyetem külpolitikai vitadélelőttjén.

A politikus úgy látja, az egyezmény az évszázados európai határok, illetve a trianoni határvonalak lebontásának legfőbb eszköze.

A kárpát-medencei magyarság helyzete még rendezésre vár, hiába dugja a fejét olyan elkeseredetten a homokba a Gyurcsány-kormány, a december 5-i népszavazás vízválasztó ezen a téren – hangoztatta Németh, hozzátéve: "a bevándorlás nélküli állampolgárság nem egyes jobboldaliak hagymázas illúziója".

A kárpátaljai és a vajdasági magyarok számára ez lehetne a megoldás, ha Magyarország a schengeni egyezmény tagja lesz. Állampolgárság-ügyben egyeztetésekre is nyitottak vagyunk – mondta a Fidesz politikusa. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS