2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Srebrenicai mészárlás: a nemzetközi közösség „szégyenletes” hibája

2005. július 12. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

Gyászolók és megemlékezők tízezrei rótták le kegyeletüket hétfőn, a srebrenicai népirtás tizedik évfordulóján a vérengzés nyolcezer áldozatának emléke előtt. A tragédiáról szólva a külföldi méltóságok a nemzetközi közösség szégyenéről beszéltek és a bűntény tetteseinek kézre kerítését követelték. Helyszíni becslések szerint a potocari emlékparkban közel ötvenezren rótták le kegyeletüket.

Külföldi politikusok beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a bűntényért személyes felelősség terheli a tetteseket, nem tehető kollektív bűnössé semmilyen nép, amelynek nevében ők cselekedtek. Erélyesen követelték a nyolcezer srebrenicai haláláért leginkább felelős Radovan Karadzic volt boszniai elnök és Ratko Mladic hadseregparancsok kézrekerítését, és szégyennek nevezték azt, hogy a nemzetközi közösség nem volt képes magakadályozni a tragédiát.

A vezeklés gondolata jellemezte Richard Holbrooke, Washington egykori balkáni békealkusza és Jack Straw brit külügyminiszter felszólalását, s a nemzetközi közösség "kolosszális, kollektív és szégyenletes hibájáról, borzalmas leckéről" szólt az emlékünnepségen felolvasott üzenetében Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el az akkor holland ENSZ-békefenntartók védelme alatt álló kelet-boszniai muzulmán enklávét, amelynek nyolcezer férfi és fiú lakosát a következő napokban lemészárolták. A város környékén feltárt közel ötven tömegsírból eddig mintegy ötezer tetemet hantoltak ki, közülük 2079-et azonosítottak. A legfiatalabb közülük 14, a legidősebb 94 éves volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS