2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai támogatást kér Izrael a gázai kivonuláshoz

2005. július 06. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

Több száz millió dollárt fog kérni Izrael az Egyesült Államoktól. Az összes gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telep augusztusban megkezdeni tervezett kiürítése összesen két milliárd dollárba kerül - közölte szerdán egy izraeli tisztségviselő.

A neve elhallgatását kérő magas rangú tisztségviselő szerint izraeli kormányilletékesek a jövő héten utaznak Washingtonba, hogy több százmillió dolláros támogatást kérjenek az Egyesült Államoktól. A pénzt a telepekkel együtt kiürítendő katonai támaszpontok áttelepítésére és a dél-izraeli Negev-sivatagban fekvő területek fejlesztésére kívánják fordítani, a távozó telepesek többsége ugyanis várhatóan ide költözik.

Eközben az izraeli kormány azt fontolgatja, hogy lezárja a Gázai övezetet a nem ott lakó személyek elől. A kabinet ily módon próbálná elejét venni annak, hogy a kivonulást ellenző telepesek hívására tüntetők árasszák el a kiürítendő területeket, akadályozva ezzel a kivonulást - közölte Ariel Saron izraeli kormányfő egyik tanácsadója. Az ügyben Saron, valamint Saul Mofaz védelmi és Gideon Ezra közbiztonsági miniszter mondja ki a végső szót.

Mahmúd Abbász palesztin elnök as-Sark al-Avszat című arab újságnak adott interjújában közölte, hogy Saronnal esetleg újabb csúcstalálkozót tarthat a kivonulás megkezdése előtt. Az izraeli kormányfő és a palesztin elnök utoljára júniusban találkozott, de több fontos kérdésben nem tudtak megállapodni, ami kételyeket keltett a gázai övezeti kivonulással kapcsolatos izraeli-palesztin együttműködés lehetőségét illetően. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS