2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

II. Erzsébet üzembe helyezte pánikszobáit

2003. január 13. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

Üzembe helyezte II. Erzsébet a pánikszobákat a Windsori kastélyban és a Buckingham palotában -- közölte a The Sunday Times. A brit és európai titkosszolgálatok attól tartanak, hogy az al-Kaida terrorszervezet terrorista kivégzõosztagok hálózatát hozta létre Európában, hogy azok ritka mérgekkel hajtsák végre gyilkosságaikat. A királynõi pánikszobát közel 46 centiméteres acélburok védi. A helyiségek golyó- és tûzbiztosak, ellenállnak az aknavetõknek és annak is, ha egy sportrepülõgép zuhannak az épületre. (A Windsori kastély fölött húzódik a londoni reptér egyik légifolyosója).

A szobákat biztonságos távközlési eszközökkel is felszerelték, de csak néhány ágy és tisztálkodási felszerelés van bennük. Ezen kívül a királyi család számára 1 hétre elegendõ élelmiszer és melegvíz kapott helyet a pánikszobákban. A szobákat a 2001. szeptember 11-i amerikai terroresemények után építették. Kialakításuk költsége 1,6 millió dollár volt, és a királyi ingatlanok kisebb, gyéren bútorozott szobáinak helyére kerültek.

Korábban a The Independent on Sundaynek nyilatkozó európai titkosszolgálati források amiatt aggódtak, hogy az al-Kaidához kötõdõ számos észak-afrikai terrorsejt szervezkedik Londonban és más európai fõvárosban. A titkosszolgálatok az egy héttel ezelõtt Londonban felfedezett laboratóriumra hivatkoznak. A labort a halálosan mérgezõ ricin elõállítására hoztak létre. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS